Pe urmele Sfinților...Pelerinaj al enoriaşilor Bisericii ,,Naşterea Maicii Domnului,,- Dumbrăviţa

Viața parohiei August 31, 2012

Pornind de la premisa că, în pelerinaj, Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și tainic, am împlinit o veche dorință a enoriașilor, organizând un pelerinaj la câteva mănăstiri din zona Sucevei și a Neamțului. Fără îndoială, în pelerinaj se exprimă un apel al lui Dumnezeu Care îl caută pe om, dar și un răspuns al omului pentru a ajunge la un loc ales și binecuvântat de Dumnezeu. Legătura dinamică dintre răspunsul omului la chemarea lui Dumnezeu și călătoria spre locul promis este credința. Pelerinajul religios este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta… „Împărăția lui Dumnezeu” despre care Domnul nostru Iisus Hristos a spus: "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu" (Matei 6, 33), dar şi: "Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta" (Ioan 18, 36). Experienţa pelerinajului este un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei.                                                                                                

Am plecat din parohia noastră la ora 7.30, în ziua de16 august 2012 şi primul popas   l-am făcut la Mănăstirea Dragomirna, participând  la partea de sfârşit a Sfintei Liturghii, fiind binecuvântaţi şi miruiţi de preotul slujitor, apoi ne-am oprit la Mănăstirea Cămârzani, o frumoasă aşezare de maici. Am vizitat noua  şi vechea Biserică din incinta  Mănăstirii, precum şi mormântul Preasfinţitului Gherasim Putneanul, apoi măicuţele ne-au primit la masă. De aici, următoarea locaţie a fost Mănăstirea Văratic, unde se săvârşise Slujba arhierească în cinstea Sântului Cuvios Iosif de la Văratic. După ce ne-am închinat în Biserică, am avut ocazia de a intra în gropniţa Mănăstirii, aflată la subsolul bisericii, în dreptul Sfântului altar, care este deschisă doar de câteva ori pe an. De asemenea, am putut să ne închinăm la rămăşiţele pământeşti ale Moşului Gheorghe, propus ca sfânt spre canonizare, am vizitat Biserica veche şi mormântul Veronicăi Micle.      

Grupul nostru de pelerini s-a îndreptat apoi spre  Mănăstirea Agapia, unde ne-am închinat în Biserica pictată de celebrul Nicolae Grigorescu, am vizitat muzeul Mănăstirii, primind mai multe informaţii de la măicuţa ghid. Urmând itinerarul stabilit, am urcat de la Mănăstirea Agapia la Schitul Sfintei Cuvioasei Teodora de la Sihla, unde am rămas o seară. Când am ajuns, am oferit ca dar bunuri materiale constând în făină de grâu şi porumb, untdelemn, zahăr, fasole şi altele de trebuinţă obştii. Pelerinii oferă bani sau daruri materiale bisericilor din locurile de pelerinaj, în schimb primind daruri spirituale, binecuvântări pentru viaţa şi activitatea lor.

Lumina şi frumuseţea de pe feţele pelerinilor în timpul slujbelor religioase ale pelerinajului arată dragostea adunată de ei în suflet prin rugăciunea comună a sărbătorii. Întâlnirea cu locurile sfinte, moaştele sfinţilor, icoanele sfinţilor şi persoane cu viaţă smerită şi sfântă devin izvor de bucurie, iubire şi luminare interioară a pelerinului.                                    

Am participat la slujba Vecerniei, iar după aceasta am mers la masă. Am revenit în biserică la slujba Pavecerniţei şi, însoţiţi de părintele David, am urcat la peştera unde s-a nevoit peste 60 de ani Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. A fost o atmosferă de linişte şi de rugăciune, acolo în peşteră citind Acatistul Sfintei Cuvioasei Teodoră de la Sihla. La miezul nopţii, la lumina difuză a lumânărilor, a început slujba Miezonopticii şi a Utreniei care a ţinut până la ora 3. Am mers apoi cu toţi să ne odihnim, după o zi duhovnicească atât de încărcată de rugăciune şi privelişti sfinte.                                                   

Dimineaţă, la ora 7.30, s-a oficiat slujba Acatistului, iar în jurul orei 9, am participat la Sfânta Liturghie slujind împreună cu preacuviosul părinte Stelian.  La sfârşitul slujbei, părintele stareţ Pahomie ne-a invitat la masă, ulterior primind cu bucurie binecuvântarea de a ne continua pelerinajul spre Mănăstirea Sihăstria, un alt colţişor de Rai. Ne-am închinat în Biserica veche, în noua Catedrală, am mers în cimitirul Mănăstirii la mormintele marilor duhovnici - părintele arhimandrit Cleopa Ilie, părintele arhimandrit Ioanichie Bălan şi preacuviosul părinte Paisie Olaru, apoi am vizitat chilia părintelui Cleopa.                                  

În jurul orei 14.00, am plecat la Mănăstirea Secu, închinându-ne în biserică și la moaștele Mitropolitului Varlaam. În pelerinajul nostru am ajuns şi la Mănăstirea Neamţ. Ne-a frapat minunata descoperire a Sfântului  Necunoscut de la Neamţ, atunci când am păşit pe aleea din faţa  Mănăstirii. Am intrat pentru a ne închina în Biserica şi Paraclisul Mănăstirii, am vizitat gropniţa şi muzeul Mănăstirii. În drumul spre casă, am oprit şi la biserica parohială din Boroaia, unde se află rămăşiţele pământeşti ale părintelui arhimandrit Ilarion Argatu, aduse de la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti.                                                                                                            

Astfel, pelerinii, purtători şi martori ai Duhului lui Hristos în lume, devin misionari fără să fi pretins aceasta. Pelerinii duc cu ei în lume ce-au primit din întâlnirea cu locurile sfinte, cu sfinţii pe care îi venerează.                                                                                     

„Pelerinajul sfinţeşte timpul vieţii terestre şi îl deschide spre veşnicie." P.F. Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.